Over Canada

Over Canada

Geschiedenis van Canada C anada is op Rusland na het 2de grootste land ter wereld met een oppervlakte van bijna 10 miljoen. In Canada wonen ongeveer 33 miljoen inwoners. De officiële talen van Canada zijn Frans en Engels. De hoofdstad van Canada is Ottawa met bijna 1 miljoen inwoners. Canada is een dunbevolkt land waardoor het veel onbewoonde gebieden kent met veel niet aangetaste natuur.

Geschiedenis van Canada

De naam Canada is afgeleid van het indiaanse woord kanata. Kanata betekent nederzetting. Canada werd namelijk lange tijden bewoond door Indianen en Europeanen. Canada werd ontdekt door de Fransen die een lange tijd tegen de Indianen vochten om Canada te veroveren maar uiteindelijk kwam Engeland zich ook bemoeien met het land een veroverden het land. In de jaren ernaar zijn er nog veel veldslagen geweest tussen de Verenigde Staten en Engeland. Canada werd ‘meegesleurd’ in de 1ste en 2de wereldoorlog omdat Engeland ook mee vocht in de oorlog. Later in de geschiedenis in 1982 werd Canada pas een onafhankelijk land.

Provincies

Canada kent 10 provincies en 3 territoria’s. Elke eigen provincie heeft een eigen regering en parlement. Wel is er een nationale regering die wordt geleidt door de minister- president en het hoofd van de Canadese staat is koningin Elizabeth II, de koningin wordt gesteund door de gouverneur-generaal.

Taal

In Canada wordt vooral Engels gesproken en in sommige gebieden van het land Frans omdat die gebieden vroegere koloniën van Frankrijk zijn geweest. Quebec is zo’n Franse provincie in Canada, ze scheiden zich steeds meer af van de andere provincies ze wilden zelfs dat Quebec onafhankelijk van Canada zou worden alleen werd dit verzoek maar net afgewezen. Er zijn ook provincies waar het beter geregeld is met de talen en de inwoners goed verdeeld zijn op het gebied van talen. Ook zijn er nog vele dialecten van de Indianen overgebleven alleen worden die maar door kleine groepen mensen gesproken.

Politiek

Canada is een democratisch land. Het regeringssysteem van Canada is gebaseerd op het regeringssysteem van Engeland. Omdat Canada zo’n lange tijd eigendom van Engeland is geweest moesten de grondwetten voor Canada goed gekeurd worden in Engeland. De koningin heeft zelf geen macht in Canada wel is de koningin de enige die van adellijke afkomst is. De gouverneur-generaal en de Luitenante-gouverneur zijn degene die de taken uitvoeren in Canada. De gouverneur-generaal wordt aangesteld door de koningin die raad krijgt van de minister-president. Elke provincie wordt vertegenwoordigd door een luitenant-generaal. Sinds 1982 is Canada pas onafhankelijk geworden van Engeland en mogen ze zelf beslissen over grondwetten wel heeft Engeland nog inspraak bij het goedkeuren van grondwetten.

Economie

Canada is een van de rijkste industrielanden ter wereld. Het nationaal bruto product was in 2003 bijna 1000 miljard. Het meeste geld wordt verdient in de dienstensector waar ongeveer 75% van de bevolking werkt. Ook zijn de visserij, bosbouw en de mijnbouw belangrijke inkomstenbronnen van Canada. De Verenigde Staties is één van de grootste handelspartners van Canada, wel gaat deze handel soms moeilijk omdat de politieke partijen van beide landen het soms oneens zijn.

Terug naar boven