Klimaat Canada

Canada is het op een na grootste land ter wereld met een oppervlakte van 10 miljoen m2 het grootste land ter wereld is Rusland. Ondanks het grote oppervlakte heeft Canada niet heel veel verschillende klimaatgebieden. Dit heeft te maken dat Canada vrij ver van de evenaar ligt en hierdoor een beperkt aantal factoren invloed hebben. Belangrijk zijn de Rockymountains die ervoor zorgen dat sommige depressies de andere kant niet bereiken. Hierdoor ontstaat er een doorgang voor de koude poollucht en kan het op sommige plekken in canada wel 30 tot 40 graden onder het vriespunt worden. De stromingen in de oceaan is een ander punt dat van grote invloed op het klimaat in Canada heeft. In het oosten is er warme aanvoer van het zeewater waardoor het daar relatief een stuk warmer is. Hierdoor zijn in het oosten de winter de temperaturen daar een stuk aangenamer. Het komt hier vaak de hele perioden niet boven het vriespunt uit.

Klimaat zones

Het grootste deel van Canada heeft een landklimaat. Het landklimaat varieert van gematigd landklimaat tot koel landklimaat. Het noorden en noordoosten van Canada hebben een toendra klimaat. Hier zijn de winters koud de zomers warm en er valt relatief weinig neerslag. Langs de westkust geld een gematigd zeeklimaat met milde winters warme zomers en relatief veel neerslag.

Winters

In Canada verschillen de winters van mild tot zeer streng. Alleen aan de westkust is de temperatuur vaak hetzelfde. Het westen van Canada heeft de meest stabiele winters. Er is wel een grote kans op neerslag in het westen vanwege de aanvoer van soms grote depressies. In centraal Canada zijn de winter extreem koud. Hoe koud het word word bepaald door de poollucht die er staat het word vaak van -20 tot -40 in delen van Canada meestal in de periode van novermber tot maart. In het Zuiden van Canada is het meestal minder koud tenzij de koude lucht richting het zuiden trekt. Het zuidoosten van Canada heeft de meest onvoorstelbare winter.

Warme zomermaanden

De zomers in Canada zijn vaak erg warm. In het westen zijn de zomers te vergelijken met die van Nederland. Het word hier maximaal 30 graden veel warmer word het niet. In het zuiden van canada heeft de zee geen invloed meer. Hierdoor kan het hier erg warm worden. Het kan hier soms wel 40 graden worden. De regio is niet geschikt voor strandvakanties omdat het hier erg veel regent. In het noorden van Canada komt de temperatuur vaak maar net boven het vriespunt uit. De warmste temperatuur is rond de 11, 12 graden.

Neerslag

In neerslag zijn er zeer grote verschillen binnen Canada. Het noordelijke deel van Canada is zeer droog hier valt gemiddeld ongeveer 100 tot 200 millimeter per jaar. In het oosten van Canada is het iets natter hier kan 700 tot 2000 millimeter vallen per jaar. Het westen van Canada valt de meeste neerslag met meer als 2000 millimeter per jaar. Vooral in de winter regent het hier erg veel en kunnen er fiksen buien vallen.

Website door BlueBird Media 2021