• laptopmockup_sliderdy
  Alles over de Canadese vlag
  Unieke geschiedenis & betekenis
  Groot land vol prachtige plekken
 • slidebg2
  Een eigen vlag
  Mooi en van uitstekende kwaliteit
 • slidebg3
  Vakantie in Canada
  Ontdek het prachtige en grote land

Het verhaal achter de Canadese vlag

D e Canadese vlag wordt ook wel een Maple Leaf Flag genoemd wat Esdoornbladvlag betekent. In het Frans noemen ze de vlag l’Unifolie wat de eenbladige betekent. De vlag heeft aan beide zijden 2 rode vlakken en in het midden een wit vlak met een rood esdoornblad erin. Sinds 1964 is de Canadese vlag zoals die nu is de officiële vlag van Canada.

Geschiedenis van de Canadese vlag
De vlag die door de Britten werd gebruikt was tot 1965 ook de officiële Canadese vlag. Nog steeds wordt de Britse vlag vaak gehangen bij speciale gelegenheden in Canada onder de Canadese vlag. Vanaf 1868 tot 1965 was de Canadese vlag een soort van variatie op de Britse vlag met een rood vlak waar links bovenin de Britse vlag staat en rechts het Canadese wapen staat afgebeeld. Dit werd later de officiële handelsvlag van Canada. In 1957 kwamen de eerste ideeën in Canada voor een eigen vlag en niet een die veel op de vlag van Groot-Brittannië lijkt. De tegenstelling van een eigen Canadese vlag was de liefde op het platteland voor de vlag en de Fransen zagen de Britse vlag als een teken van macht ondanks de goede tegenwerpingen is toch besloten om de eigen Canadese vlag te ontwerpen.

Instructies van de Canadese vlag
Zolang het weer goed genoeg is, is het in Canada toegestaan om de vlag elke moment van de dag op te hijsen dat geldt voor iedereen in Canada. Tijdens een rouwperiode moet halfstok of helemaal niet gehesen worden. De vlag hangt in het hele land op halfstok als er iemand van de koninklijke familie, een Gouverneur-generaal, een minister-president of de minister van het kabinet overlijdt. De Canadese vlag wordt ook gehangen als herdenking aan soldaten die hun leven zijn verloren tijdens het verdedigen van hun land. Ook zijn er in Canada een aantal dagen waarbij de vlag ieder jaar half stok wordt gehangen.

Afmetingen van de Canadese vlag
De vlag is 2 keer zo lang als breed. Het witte vlak is net zo breed als de rode vlakken bij elkaar opgeteld. Er zijn geen afgesproken maten van het esdoornblad. De vlakken aan de zijkanten van de vlag moeten rood zijn en het midden vlak is wit, ook is het esdoornblad wit.

Promotie Canadese vlag
De Canadese regering heeft verschillende tv programma’s gesponsord om de Canadese vlag te promoten bij de bevolking van Canada maar ook bij de rest van de wereld. Ook wordt de vlag afgebeeld op postzegels. Tegenwoordig krijgen de Canadezen speldjes en vlaggetjes om nog meer bekend te worden met de Canadese vlag. Zo heeft de Canadese regering het voor elkaar gekregen dat veel Canadezen.


Terug naar boven